Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

125 år av mode

Artikel - Publicerad: 2018/11/09

Drömmen om en egen klädbutik. Kanske var det det som drev Anders Johnell att öppna sin butik, där på våren, i Nyköping 1893. Ett händelserikt år runt om i världen på många sätt. Den stora konstnären Miro föds, hamburgaren introduceras och kravet om lika rösträtt för kvinnor och män framförs för första gången.

We love to make you look brilliant

På många sätt var Anders Johnell en modig man som gick i bräschen för såväl sin stora passion för mode som teknik. Han förde in fantastiska tyger och plagg från hela världen och var också den första i Nyköping att installera telefon och Anders Johnells Manufakturhandel fick då telefonnummer 1 - som än idag återfinns i Nyköpingsbutikens telefonnummer.

Under de sextio år som Anders försedde Nyköpingsborna med de senaste plaggen och trenderna förändrades moder radikalt. När Anders sålde butiken 1953 som 90-åring, lämnade han bakom sig ett stort modearv som våra nuvarande ägare bröderna Gustav och Krister Thorstensson har förvaltat och förädlat i över 50 år.

Idag när deras respektive barn driver Johnells vidare har så klart mycket förändrats. I Johnells butiker och på webben säljs förstås helt andra saker än på Anders Johnells tid. Men mycket är ändå detsamma. Ett handplockat urval, en service i världsklass och omtanke på riktigt. Och i mångt och mycket är det samma typ av dröm som driver de nuvarande ägarna. Drömmen om att bygga Sverige bästa modeklädkedja.

The Johnells Anniversary Collection

En oändlig repetition av snedställda och stiliserade briljanter som tillsammans skapar ett hänförande mönster. Fem skimrande färger. Allt plockat från vårt innersta DNA.

Johnells jubileumsmönster är en hyllning till vår historia, till våra kunder och till alla modehus som ständigt förför oss med sina mönster. Vi är stolta att få presentera The Johnells Anniversary Collection!

Johnells var vid starten en klassisk herrekipering. En manufakturhandel dit prominenta Nyköpingsbor gick, för att få hjälp med snitten, tygerna och kvalitéerna på sina kostymer, kavajer och högtidskläder. När vi, 125 år senare tog fram vår egna jubileumskollektion, ville vi dels få in vår historia - men också samtiden och framtiden. Formen av en briljant som vi använder i vår kommunikation, är inspirerad av alla de former som synts i våra butiker genom åren. En brokig blandning av klädställningarnas snedställda ben, hyllornas raka linjer och displaybordens stålskelett.

När vi samlade in dessa former trädde mönstret av en briljant fram. Briljanten fick visa oss vägen fram mot det som idag präglar all kommunikation vi gör och alla former som kommer från vår inhouseavdelning och designbyrå. Formerna har sedan åter fått nytt liv, när arkitekten Elin Carlsten från designbyrån Local fått tolka dem. Och nu använder vi linjerna igen för att skapa vår egna kollektion av accessoarer.

För att fira vår 125 år som klädhandlare, har vi låtit ta fram en helt egendesignad kollektion av accessoarer som faktiskt är en hyllning till dig som kund. Mönsterdesignen Malin Stake på Local har tolkat vår symbol - briljanten - och skapat ett unikt mönster. Vårt mönster har sedan tack vare den italienska skräddaren Antonio fått liv och pryder idag slipsar, pochetter, en fluga och en själ. Allt sytt i den italienska fabriken, på den gudomligt vackra landsbygden strax väster om Milano.

125 år har gått sedan Anders Johnell för första gången slog upp portarna med en mängd mode till folket. Trenderna kommer och går men Johnells vision består. Att erbjuda handplockat och exklusivt mode till alla. Något som vi innerligt hoppas få göra i minst 125 år till!
Text:C/o Lönnström
Foto:C/o Lönnström
1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben