Rean är påfylld: 30-50% på ALLT - Shoppa här

Rean är påfylld: 30-50% på ALLT - Shoppa här

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Barbour's Beacon

Artikel - Publicerad: 2018/09/11

TA MIG TILL HAVET

Vår resa börjar på den engelska landsbygden. Eller kusten närmare bestämt. I den lilla staden South Shields i nordöstra England. Tänk er höga klippor och stränder. Ni blickar ut mot horisonten och ser ett fartyg segla ut långt bort på havet, bort från fyrens ljus.

Kanske var det precis så skotska John Barbour stod, och kanske var det den synen av fartyget och fyren som fick honom att 1894 grunda varumärket Barbour? Exakt varför kommer vi nog aldrig få veta men att han gjorde det är vi otroligt glada för!

Barbour började sin moderesa med att skapa oljerockar till fiskare och sjömän. Egyptisk bomull täckta med paraffin gjorde en rörlig och hållbar rock som även var vattentålig. De nya rockarna kom att kallas för Barbour's Beacon, kanske var det bilden av fyren som inspirerade? Rockarna kombinerat med lanseringen av den första postorderkatalogen utgjorde en stor succé för företaget.

BARBOUR BLIR INTERNATIONAL

1928 träder grundarens sonson Duncan in i företaget och med sig har han sin passion för motorcyklar. Det dröjer inte länge innan Barbour lanserar en ny hållbar kollektion. Denna gång riktad till Englands alla motorcyklister. Kollektionen blev, även denna, en succé och blev så gott som standard inom brittisk motorsport i över 40 år. Detta var starten för Barbour International.

"DET ÄR TID ATT VÅGA OCH UTHÄRDA"

Tre år efter lanseringen av Barbour International står större delen av Europa i lågor. Tyskland för krig mot Europa och så även mot Storbritannien. Kapten George Philips på U-båten HMS Ursula är inte nöjd med de uniformer han och hans män ska strida i. De europeiska vattnen kan vara allt annat än snälla och skonsamma mot soldaterna och vi vet väl alla hur vädret brukar vara i Storbritannien. Nej, den brittiska flottan var i behov av något nytt, något bättre. Barbour var lösningen. Med Barbours hållbara och vattentåliga jackor kunde soldaterna strida bekvämare och varmare, därmed bättre. På så sätt blev Barbour standard även inom den brittiska flottan.

Efter krigets slut fortsatte Barbours framgångar och ännu bättre blev det år 1964 när den amerikanska skådespelaren och stuntmannen Steve McQueen introducerade det amerikanska stallet för Barbour International inför det legendariska International Six Days Trials-racet.

Idag när vi tänker på Barbour dock så tänker nog inte alla på blöta veckor på en båt eller leriga motorcyklar. Idag associerar nog många Barbour med det vackra i den brittiska landsbygden. Men hur kommer det sig egentligen? Mycket har faktiskt att göra med den brittiska kungafamiljen.

BARBOUR BLIR KUNGLIGT

Den brittiska kungafamiljen har hjälpt Barbour med den lyxiga imagen som de har idag. En del kanske medvetet och en del omedvetet. Den stora hjälpen på traven fick Barbour år 1974 när Prins Philip utmärkte varumärket till hovleverantör av "vattentåliga och skyddande kläder".

Även den bortgångna Prinsessan Diana hade stor inverkan på Barbours image. Diana hade en stor skara fans av främst unga kvinnor och när prinsessan blev sedd i en Barbour-jacka skulle självklart även dessa ha en likadan. På så sätt spreds Barbour-varumärket ännu bredare och kunde nu även ses som ett lyxmärke för Londonborna likväl som ett hållbart alternativ för motorcykelåkarna.

Barbour är än idag en av världens största och mest kända jacktillverkare. Mycket har ändrats sedan starten för över 100 år sedan men mycket är fortfarande sig likt. Företaget är fortfarande ett familjeföretag och drivs av John Barbours ättlingar. De vaxade jackorna tillverkas fortfarande i South Shield och samma koncept fungerar utmärkt än idag.

Barbour är och förblir även en av Johnells mest uppskattade samarbetspartners, ett samarbete som ständigt utvecklas och förgyller oss.

Johnells har ett stort handplockat sortiment från Barbour och längre ned på sidan hittar du våra favoriter. Klicka på bilden för att komma rätt och se aktuell lagerstatus i våra fysiska butiker och här på johnells.se. Nu har vi dessutom en kampanj där du får en Barbourhalsduk på köpet när du köper en jacka från Barbour.

Upptäck Johnells handplockade utbud av Barbour.
Text:Christoffer Johansson, Johnells.se
Foto:Barbour Archive

SHOP BARBOUR MAN

SHOP BARBOUR WOMAN

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben