Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

En svensk Tiger

Artikel - Publicerad: 2018/09/21

Året är 1903 när den svenska tigern påbörjar sin långa resa då Marcus Schwartzman och Hjalmar Nordström grundar sitt gemensamma företag Schwartzman & Nordström. De båda herrarna delar en gemensam vision att introducera vårt avlånga land för kostymer som går att köpa utan jobbiga prövningar och mätningar. Konfektionen kommer till Sverige.

1906 öppnar den första butiken, belägen i Uddevalla, där även produktionen fortgår ända fram till 1929. Det är år 1920 som den första "Tiger"-kollektionen lanseras och den blir genast en succé. Den blir så stor att Schwartzman & Nordström senare, som hyllning till kollektionen, byter namn till Tiger of Sweden.

Framgångarna fortsätter för företaget och under 1930-talet växer Tiger of Sweden till norra Europas största modemärke. Planerna för ytterligare expansion går dock i stöpet när kriget bryter ut i Europa. I och med krigstiden stoppas även Tigers planer för en helt ny fabrik och istället börjar de förse den svenska armén med uniformer och andra plagg. Den nya och efterlängtade fabriken invigs dock äntligen året 1949 och blir då Europas modernaste och mest arbetarvänliga fabrik.

Det är i samband med den nya fabriken och de stora framgångarna som medgrundaren Marcus Schwartzman känner att tiden är inne att dra sig tillbaka och lämna över företaget till yngre generationer. Företaget får därmed en ny VD i Marcus son Robert.

1961 slås företaget av en tragedi när Robert Schwartzman tragiskt avlider i en bilolycka. För att säkra jobb i fabriken och undvika en kollaps inom svensk textilindustri tar den svenska staten över ledningen över företaget.

Tiger of Sweden står dock fortsatt starkt och ett år senare expanderar de till både USA och Storbritannien. Det amerikanska huvudkontoret flyttar in i Empire State Building och försäljningen stiger snabbt till 70,000 kostymer per år i USA.

Under resterande tid av 1900-talet fortsätter Tiger of Sweden att växa och deras kostymer etsas hårdare fast i folks hjärtan. 1997 tar varumärket steget längre och lanserar deras första damkollektion.

I 115 år har Tiger of Sweden förgyllt modevärlden med sina kostymer och plagg. För Johnells är Tiger en ovärderlig partner och vi ser mycket framemot att, från första parkett och vid deras sida, bevittna fortsättningen på deras resa.

Nedan hittar du våra utvalda favoriter från Tiger of Sweden. Klicka på bilden för att komma rätt! Nu får du dessutom en halsduk (värde 799kr på köpet när du köper jackorna Ossien eller Minimal)
Text:Christoffer Johansson, Johnells.se
Foto:Tiger of Sweden Archive

SHOP TIGER OF SWEDEN MAN

SHOP TIGER OF SWEDEN WOMAN

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben