Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Eton - en svensk framgångssaga

Artikel - Publicerad: 2018/03/22

I den lilla orten Gånghester i sydvästra Sverige startade för dryga 90 år sedan det som idag är ett multinationellt modeimperium.

I den lilla lilla staden...

Med ett köksbord, en symaskin, nålar och trådar började Annie Pettersson sy klänningar tillsammans med sin kusin i familjens kök. Kundkretsen bestod av grannar, släkt och vänner. Annies man David arbetade på familjens sågverk till den dagen då depressionen slog till i Sverige och sågverket tvingades lägga ned.

För att få timmarna att gå började David assistera kvinnorna i deras skapande och verksamheten växte snabbt. Så snabbt att paret till slut lanserade Syfabriken Special som specialiserade sig på herrskjortor.

Närmare 30 år senare bestämmer sig parets söner, Rune och Arne, för att bege sig ut på en inspirationsresa och landar till slut i den engelska staden Eton, vars namn för med sig en ny skjorta, “The Eton Shirt”. Eton-skjortan blir så pass förknippad med Syfabriken att bröderna väljer att ta namnet till sitt eget och på 50-talet blir Syfabriken Special Eton Shirts.

Strykfritt blir succé

Under 90-talet lanseras Eton Estastar, Etons strykfria skjorta. Estastar får ett enormt genomslag och Harrods, som är den första återförsäljaren av den nya kollektionen, säljer slut 600 skjortor första veckan. Harrods lanserar då sin allra första reklamkampanj med fokus just på Eton vilket gör Eton till Harrods absolut bästsäljande skjorta.

Eton Shirts är idag världskända för sina kvalitativa och exklusiva skjortor. Med exklusiva butiker i New York, London, och Stockholm sprids varumärket fortfarande till människor runt om i världen. Huvudkontoret dock, det är fortsatt i det lilla samhället Gånghester.
Text:Christoffer Johansson, Johnells.se
Foto:Eton Archive

Skjortor från Eton

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben