Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Kepsen: King of Headgear

Artikel - Publicerad: 2019/05/23

Huvudbonader har förekommit i alla möjliga former genom tiderna, från Marie Antoinettes perukkreationer till fedora-hatt. Från basker på sned till hatt i cloche-modell under 1920-talet.

Ja, det finns hundratals exempel på mössor och hattar som haft diverse religiösa, fashionabla och funktionella syften. Faktum är att det fram till för inte så längesedan var en smärre självklarhet att ha hatt eller något liknande på huvudet. Idag ser det, minst sagt, något annorlunda ut och efter att etikettsreglerna suddats ut i kanterna är vi friare i våra val både av huvudbonad och tillfällena då vi bär dem. Att bära mössa eller keps på sig inomhus betraktas fortfarande som opassande. När det gäller vissa sammanhang eller specifika huvudbonader görs dock undantag.

Det vi idag oftast ser att människor bär på huvudet är nog ändå kepsen, som inte bara fyller en funktion utan också, bokstavligt talat, sätter kronan på verket när det gäller en outfit. Redan under 1860-talet började en föregångare till baseballkepsen användas av baseballspelare i USA och framåt mitten av 1900-talet hade den utvecklats till det vi känner igen idag. Den har sedan tagit en obestridd plats i många sammanhang – även modebranschen. Förutom uppenbara praktiska funktioner som att den skyddar mot solen och är behaglig att bära under promenader och träning, har den ett otvivelaktigt estetiskt syfte. Kepsen kan verkligen komplettera stilen med någonting som adderar en lite sportig, avslappnad känsla.

Vid sidan av att traditionellt sett vara en naturlig del i många mäns garderob har den dessutom blivit allt vanligare bland kvinnor, och bärs numera upp av stjärnor som Cara Delevigne. Kepsen har gått mer och mer åt att bli ett fashion statement med attityd, inte minst med 90-talsvindarna som blåser inom fashion idag. Den fungerar perfekt till street style-outfits och athleisure, men med olika färger kan du anpassa kepsen som accessoar i större utsträckning – även till en mer dressad mundering.
Text:Karolina Svärdh
Foto:Lina Medelle, Johnells.se

KEPSAR - MAN

KEPSAR - KVINNA

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben