Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Ralph Lauren – visionären som förändrade modebranschen

Artikel - Publicerad: 2019/04/08

Det finns vissa modeskapare som har en förmåga att arbeta fram hela koncept. Det handlar om kläder, men också om så oerhört mycket mer. Ralph Lauren är en av dem. Han har inte bara skapat klädkollektioner, utan även en känsla för stil – en helhet. När man tittar tillbaka på de fem decennier som gått sedan Ralph började sin bana är det omöjligt att inte låta sig imponeras och svepas med av framgångssagan. Och alltihop började i en liten stadsdel i en stor stad.

Ralph Lauren växte upp i Bronx, New York. Under denna tid utvecklade han ett intresse för två olika poler av dåtidens mode. Dels den klassiskt eleganta stil som bars upp av de stora stjärnorna; Frank Sinatra, Fred Astaire med flera. Men han inspirerades också av den mer avslappnade looken, präglad av plagg som skinnjacka, sneakers och jeans. Ralph Laurens skarpa ögon noterade redan här alla detaljer av värde, vilket lade grunden till det modeimperium visionären senare skulle komma att frambringa.

Från handtillverkade slipsar till den världsberömde polospelaren

Hans yrkesbana tog så sin början med en egendesignad slipskollektion för män, som Ralph döpte till Polo. Detta namn, med en blinkning till den sportiga, smakfulla stilen, skulle komma att bli hans världsberömda signum. Han fortsatte sedan med en komplett herrkollektion som följdes åt av en kollektion för kvinnor, bland annat bestående av skräddade skjortor som för första gången bar upp det numera världskända Ralph Lauren-emblemet: polospelaren. Året därpå lanserades ”The Polo Shirt”, en sportig skjorta för både män och kvinnor i inte mindre än 24 färger, som med tiden blev varumärkets signaturplagg. Vid det här laget var Ralph Lauren redan i full gång med att bygga upp sitt anseende, och när han öppnade sin flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York stod det klart att med Ralph Lauren höll någonting nytt på att ske i modebranschen. Hans fokus låg inte nödvändigtvis på att skapa nya trender, även om det också råkade bli en naturlig påföljd, utan han levde ut sin idé om att kombinera dåtid och framtid och på så sätt skapa klädesplagg som skulle generera en känsla av helhet och estetik. En tidlös stil.

Kostymer i Oscarsbelönade filmer

När en filmatisering av F. Scott Fitzgeralds klassiska roman The Great Gatsby spelades in, med Robert Redford och Mia Farrow i huvudrollerna, blev Ralph Lauren utvald att designa herrkostymerna till filmen. Även här använde han sin utsökta förmåga att väva samman olika koncept, och skapade kostymer som bar prägel både av den lantliga idyllen och en förnimmelse av storstadselegans, två olika miljöer som skulle komma att sätta spår även i hans kommande skapelser. Ralphs plagg bars återigen på filmduken 1977, denna gången av Diane Keaton som spelade den Oscarsbelönade huvudrollen i Annie Hall. Keatons look har i det närmaste blivit ikonisk och fortsätter att inspirera än idag.

Femtioårsjubileum och en fortsatt danande framtid

Det som en gång började med slipsar har banat väg som ett skenande tåg genom modeindustrin och vuxit till en hel värld av klädbutiker, inredning, restauranger, parfymer, och smycken. Ralph Lauren fortsätter att sätta ett märkbart avtryck på människor som är ute efter en tidlöst elegant stil, generation efter generation. Det är uppenbart att han har en extremt stark drivkraft som inte avtar, kanske just för att den fortsätter att föra honom och hans varumärke framåt, även efter fem decennier. Medan vi andra lever i nuet, går Ralph Lauren ständigt några meter framför oss. Det eldar på en konstant nyfikenhet över vad varumärket ska presentera härnäst. Ralph Lauren har skapat en gyllene väg som handlar om så mycket mer än mode. Det är en känsla av lyx, bekvämlighet, välmående – en livsstil av hög kvalitet.

Hos oss på Johnells finner du handplockade plagg ur Ralph Laurens kollektion våren 2019, som är klassiskt sportig samtidigt som den bär en smakfull touch av Ivy League style. Titta in i våra butiker eller här på johnells.se och låt dig bli en del av Ralph Lauren-visionen!

Utforska Johnells handplockade utbud av Ralph Lauren.
Text:Karolina Svärdh
Arkivbilder:Ralph Lauren

POLO RALPH LAUREN MAN

POLO RALPH LAUREN KVINNA

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben