Upptäck säsongens nyheter. Handla nu

Upptäck säsongens nyheter. Handla nu

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Sneaky sneakers

Artikel - Publicerad: 2018/05/30

Vi har nog alla någon sorts relation till sneakers. I alla fall åtminstone ett par i garderoben som burits flitigt.

Smygare

Vad som startade som en löparsko med lädersula och spikar i har idag blivit den mest mångsidiga sko vi har. Det var under 1800-talet som den då klassiska löparskon började utvecklas till mer bekväma modeller. Ett av de första varumärken som skapade just en sådan sko var brittiska J.W Foster and Sons som idag går under namnet Reebok.

På andra sidan Atlanten, närmare bestämt i USA, pågick samma trend. Dock med en smärre skillnad, nämligen att den lädersula som använts i Reeboks modell bytts ut mot en gummisula istället. Sulan byttes ut och på ovansidan av skon fäste man kanvas. Skon tillverkades av U.S Rubber Company och det var just denna sko som gav sneakern dess namn.

1917 lanserade den amerikanska marknadsföraren Henry Nelson McKinney termen "sneaker" som syftade på gummisulans tysta gång, alltså "smygaren". Frasen användes redan i slutet på 1800-talet som en beskrivning på vad "pojkar kallar sina tennisskor" men det var först efter McKinneys kampanj som ordet slog sig fast i folks hjärtan på riktigt.

Den mest mångsidiga skon någonsin

Sneakern är idag den mest mångsidiga sko vi har. Från att ha burits endast vid idrottande fram till 1900-talets mitt och Ivy Leage-modets explosion används skon idag till alla tillfällen. Den fungerar lika bra till jeans och t-shirt som till kavaj och kostym.

Är du den som alltid föredrar den stilrena skon i läder eller kanvas? Eller är du kanske den som föredrar att spetsa till det lite med sjyssta detaljer i färger och olika material? Oavsett vad så hittar du självklart den sneaker som passar dig bäst här hos Johnells. För att hjälpa till lite i sökandet på den perfekta sneakern har vi några förslag som vi tror skulle passa lite längre ned på sidan. Kika på dem! Klickar du på skon kommer du rätt och kan se aktuellt lagersaldo i våra butiker och självklart här på johnells.se. För ingen ska behöva gå i trasiga skor!
Text:Christoffer Johansson, Johnells.se
Foto:Moa Bjurling

SNEAKERS FOR MEN

SNEAKERS FOR WOMEN

1-3 vardagars leverans Fri frakt över 499kr* Samla bonus i kundklubben