Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Vad är athleisure?

Artikel - Publicerad: 2019/04/16

Mode har på olika sätt och under vissa perioder influerats av sport och aktivitet. Särskilda plagg och skor har tagit sig från idrottsvärlden och ut i det vardagliga. Tänk exempelvis på Converse-skon som prydde var mans och kvinnas fot, eller tenniströjan som fortfarande är ett frekvent buret fritidsplagg. De senaste åren har en trend befästs så till den grad att det nästan inte går att kalla det en trend längre. Det är snarare ett sätt att klä sig som har med livsstil att göra, och är lika behagligt som moderiktigt! Det vi talar om är det som brukar kallas athleisure eller activewear. Definitionsmässigt kan athleisure kokas ner till avslappnade plagg som kan bäras både vid träningstillfällen och till vardags, men naturligtvis finns det mycket mer konkret inspiration att hämta från denna klädkategori.

Det finns flera teorier om hur denna strömning inom modet vuxit fram. Går vi tillbaka i tiden ser vi en faktor som har med den tekniska utvecklingen att göra, närmare bestämt syntetiska fibrer. Det gav upphov till kläder av material som reagerade sig på rätt sätt, var flexibla, tåliga och lätta att tvätta. I förlängningen har det bidragit till produktion av oerhört bekväma plagg, vilket är ytterligare en anledning till fenomenets spridning. En yogabyxa eller träningsbyxa med t-shirt och hoodie kan knappast vara någonting annat än just komfortabelt. Dessutom är det mycket smidigt att kunna gå från brunchen direkt till träningspasset utan att behöva byta om. Detta för oss till ännu en anledning. Det växande intresset för träning och hälsa gör att efterfrågan på stilfulla och funktionella kläder ökar. Från att ha varit en trend som de senaste åren kanske till största delen promotats av stjärnor och influencers i sociala medier tycks den dessutom nu ta allt större plats inom high fashion. Det finns alltså ingen anledning att tro att athleisure inte kommer att fortsätta att utvecklas, och det är vi tacksamma för!

Ett fördelaktigt sätt att använda sig av athleisure för att skapa en personlig stil är att mixa athleisure med plagg och accessoarer hämtade från övrigt fashion. Tänk till exempel sportiga t-shirts tillsammans med skinnjacka, eller sport-bh à la Calvin Klein kombinerat med jeans. Lägg till accessoarer du känner dig bekväm med och som kompletterar just din style; keps, smycken och handväskor. Det finns inga gränser på färgval, material och former förutom tillfället du klär dig för. Så länge dina val är genomtänkta och välbalanserade kommer din athleisure-stil att ge ett avslappnat men klädsamt intryck.
Text:Karolina Svärdh

ATHLEISURE MAN

ATHLEISURE KVINNA

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben