Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

Upptäck sommarens nyheter - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

Dunguide

VARFÖR DUNJACKA?

Dun är väldigt bra på värmeisolering och därför används dunjackor under polarexpeditioner i extremt klimat. Eftersom dun har väldigt låg vikt men samtidigt är det mest värmande materialet man kan ha, är dunjackan ett självklart val i vildmarken, men passar även bra till vintern i staden. En dunjacka andas naturligt och absorberar fukt från kroppen, vilket ger en förträfflig komfort!


SKILLNADEN MELLAN DUN OCH FJÄDER 

Dun är en typ av fjäder som har väldigt liten vingpenna och saknar eller har vek spole. Detta gör att det har svårt att tränga ut genom tyget. Fjädrar har sämre förmåga att isolera jämfört med dun, i förhållande till sin vikt. Dessutom har fjädrar en längre och kraftigare vingpenna som lättare tränger ut genom tyg och söm. Välj därför en jacka med hög andel dun i förhållande till fjäder. Välj inte en jacka med lägre än 70% dun och 30% fjäder. Den högsta andelen dun som går att få fram med maskinell sortering är 90% dun och 10% fjäder.

Dunguide
Dunguide

VAL AV YTTERTYG

Vid val av yttertyg till din dunjacka finns det några viktiga frågor att ställa sig: när ska jag använda min dunjacka, hur mycket regn behöver den tåla, ska den vara lätt och ska den bara användas i minusgrader? En dunjacka som är helt vattentät är ofta tyngre än en som inte är det, men samtidigt kan det vara en viktig förmåga hos en dunjacka om den ska användas i extrema miljöer. Tänk efter hur du ska använda din jacka och kontakta gärna oss för att få råd!


SKÖTSELRÅD

En smutsig dunjacka slits mycket fortare än en ren. Smutsen på vintern består av hög andel damm och partiklar från våra vägar som slipar sönder fibrerna i yttertyget.

Tänk på att när du tvättar din jacka är det mycket viktigt att den blir riktigt torr. Bäst är att torktumla den på låg temperatur under lång tid. Det är först när den är helt torr som jackan blir lika ”fluffig” som när den var ny. Kontrollera tvättråden innan du tvättar din jacka! Om den är märkt kemtvätt, kontrollera att den som tvättar har erfarenhet av dunjackor.

Dunguide
Dunguide

HUR FÖRVARAR MAN DUNJACKAN PÅ SOMMAREN? 

Tänk på att tvätta din dunjacka innan sommarförvaringen. Det är inte bara trevligare att ta fram en ren jacka till vintern, utan den kommer även att hålla längre. Efter att jackan är tvättad och riktigt torr är det bäst att den förvaras liggande i en torr och mörk miljö. Se till att stänga dragkedjor och fickor. Tänk på att jackan kan kännas tom på dun om den packas för hårt. Dunet är kvar i jackan och den kommer att bli fylligare efter en stund. En dunjacka är som en dunkudde – den kan behövas ”puffas”.


NATURLIGT DUNSLÄPP 

Alla dunjackor släpper dun, framför allt när de är nya då det samlas dun i sömmarna vid produktion. Detta dunsläpp försvinner efter en tids användning.

Det vanligaste sättet att tillverka en dunjacka på är att placera dunet i påsar som sys in i fodret. Tyget i dessa påsar ska inte släppa igenom dunet utan det är i sömmen som det kan läcka. Om du tycker att din dunjacka läcker mer än acceptabelt är du välkommen att kontakta oss! 


KAN EN DUNJACKA BLI TUNNARE?

En dunjacka innehåller väldigt mycket dun och att det läcker ut lite påverkar inte tjockleken på jackan. Oftast har dunet flyttats runt och packat om sig. Vår rekommendation är att tvätta/kemtvätta jackan och se till att den blir riktigt torr. Om detta inte fungerar är ni välkomna att kontakta oss!

Hitta din nya dunjacka på Johnells!

Välj man eller kvinna nedan för att se vårt sortiment av dunjackor - handplockade från exklusiva varumärken.

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben