Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

Sommarrea: 30-50% på utvalt mode - Shoppa här!

The journal

Vi hjälper dig hitta rätt i modedjungeln. I Johnells modemagasin - The Journal hittar du guider, stiltips, artiklar om våra leverantörer med mera. Trevlig läsning!

En gigant som GANT

Artikel - Publicerad: 2018/05/05

Finns det egentligen någon på denna vår jord som undgått den amerikanskgrundade jätten? Förmodligen inte, och om, väldigt få. Men hur blev egentligen skjorttillverkaren den gigant på marknaden som Gant är idag?

FROM RUSSIA WITH LOVE

Den 12 november 1907 anländer det holländsk-amerikanska linjefartyget S.S. Potsdam till Ellis Island. Ut ur fartyget väller europeiska migranter och bland dessa den 17-åriga Bernard (eller Berl som han hette vid denna tidpunkt) Gantmacher.

Efter en lång resa från dagens Ukraina, via Rotterdam, är Bernard nu framme vid slutdestinationen på sin resa, New York, för att starta sitt nya liv.

Han börjar snabbt bygga inför framtiden genom att skriva in sig på nattkurser på Colombia University’s College of Pharmacy. Dagarna spenderar han som “stängare”, en som syr ihop plagg, i en sömnadsfabrik. Arbetet är hårt och dagarna långa men det ger Bernard erfarenhet och kunskap om skrädderi, en kunskap han kommer få stor användning för senare i livet.

BÖRJAN PÅ EN NY RESA

Vid första världskrigets utbrott går Bernard med i den amerikanska armén och skeppas till Frankrike. Vid krigets slut flyttar han tillbaka till New York, tar examen och gifter sig med Rebecca Rose, en kvinna han träffat på sömnadsfabriken han arbetat på. Bernard återvänder från kriget med en lust att prova något nytt och beslutar sig för att börja sin egen verksamhet. Med sin partner Morris Shapiro startar han därför Par-Ex Shirt Company i Brooklyn. Par-Ex börjar tillverka skjortor åt andra varumärken och blir snabbt en succé och flyttar snart till en större fabrik i ett av USAs skräddarmonopol, New Haven.

EN NY VÄRLD

Efter andra världskriget återvänder Bernards och Rebeccas två söner, Marty och Elliot, till New Haven med nya insikter och tankar. 50-talet anländer till USA som ett suddgummi som raderar de gamla traditionerna. Marty och Elliot ser detta och övertalar sin far att sluta med kontraktsverksamheten för att istället börja tillverka under ett eget varumärke, och i april 1949 grundas GANT Inc.

GANT börjar tillverka kvalitativa skjortor under sitt egna varumärke och börjar samtidigt annonsera flitigt i tidskriften The New Yorker. Detta gör att varumärket sprids och GANT blir ett med kvalitativa skjortor. Marty och Elliot är inte sena med att börja experimentera med olika färger och material och de börjar snabbt tillverka skjortor enligt den nya stora trenden, The Ivy League Look. Snart lanserar även GANT en kollektion för butiken på universitetet Yales campus som blir en total sensation. Kollektionen säljer slut på ett ögonblick och GANT blir för evigt en väsentlig del av Ivy League looken.

GANT-skjortorna sprids snabbt över hela landet och under 50- och 60-talen är GANT en självklar del i mannens garderob.

FRAMGÅNGARNA FORTSÄTTER

Framgångarna har sedan de tidiga succéerna fortsatt och varumärket har idag vuxit och blivit ett av världens största modevarumärken.

1980 fick Pyramid Sportswear of Sweden rättigheterna till GANT utanför USA. Detta gav varumärket nya möjligheter att fortsätta expandera och bli världsomfattande. Pyramid Sportwear med Lennart Björk, Klas Käll och Staffan Wittmark i spetsen tog varumärket GANT vidare och 1999 köpte de hela varumärket.

Idag är GANT en gigant inom modevärlden och en av världens största skjorttillverkare. Med klassiker som oxfordskjortan och nylanserade Tech Prep-skjortan fortsätter de att förse branschen och folket med nya innovativa skapelser.

Johnells ser GANT som den självklara samarbetspartnern och bär ett stort utbud av dessa fantastiska plagg. För oss representerar GANT det som Johnells själva står för, kvalitet och innovation med respekt för skräddartraditionen, och vi ser en ljus framtid för varumärket.

Johnells har ett stort handplockat sortiment från GANT och längre ned på sidan hittar du våra favoriter. Klicka på bilden för att komma rätt och se aktuell lagerstatus i våra fysiska butiker och här på johnells.se!

Utforska Johnells handplockade utbud av GANT.
Text:Christoffer Johansson, Johnells.se
Foto:GANT Archive

Handla Gant Man

Handla Gant Kvinna

1-3 vardagars leverans Fri frakt från 999 kr Samla bonus i kundklubben